At genopfriske surdejen

Nu er surdejen på plads, og vi mangler bare at finde ud af, hvordan vi passer den. Det er faktisk ganske simpelt.

​Hver gang du bruger af din surdej, skal du genopfriske den med en mængde mel og vand, der svarer til den mængde, du har brugt. Du rører begge dele ud i surdejen, til der ikke er flere klumper, og så sætter du den bare tilbage på køkkenbordet. Her modner den igen, og efter 1-2 dage burde den være klar til bagning igen. Det er klart, at jo mere sur surdej du bygger videre på, jo hurtigere bliver surdejen klar igen - og omvendt. Jeg hælder tit meget af min surdej fra, så jeg kun har ca. 1 dl tilbage at spæde op. Så går der lidt længere tid, inden surdejen er klar igen, og det passer godt til min bagerytme - der kan nemlig godt gå lidt tid, mellem jeg får bagt.

Jeg synes, det kan være svært at bedømme, hvor meget mel og vand, det lige er, jeg har brugt, når jeg eksempelvis har taget 1 dl surdej. Jeg må derfor være ærlig og sige, at når jeg spæder op, foregår det på slump. Claus Meyer har dog en fin lille oversigt for mængderne, hvis du godt kan lide lidt fastere mål. Meyer tager udgangspunkt i en lidt tyndere surdej, men det gør ikke så meget. Du kan altid putte en smule mere mel i, hvis du, ligesom mig, god kan lide en lidt tykkere surdej.

​Når du på et tidspunkt synes, at surdejen begynder at se kedelig ud og lugte stærkt syrligt (efter ca. 1 uge), er det tid til at friske den op. Du kan selvfølgelig sagtens bare hælde noget af surdejen i vasken, hvis du ikke lige har tid til at bage. Det gør jeg indimellem. 

​Så er det ellers bare om at huske at røre i surdejen hver dag, at bage en masse lækkert brød - og ikke mindst at spise det - at spæde op, røre, bage, spise, spæde op, røre osv.

Jeg kommer med et på bud på lækre surdejsbrød og -boller inden længe (: 

/Luise

Surdej - dag 9 - Surdejen er klar!

​Nu er der gået 9 dage, og jeg har hermed besluttet mig for, at min surdej er klar. Hurra! Jeg er meget glad for, hvordan den ser ud og lugter nu - og der er næsten gået de 10 dage, som Meyer snakker om. Man skal dog huske, at de 10 dage bare er vejledende.

Selvom surdejen er klar til brug nu, kommer vi ikke til at kede os. Den skal jo stadig passes og plejes, så vi kan blive ved med at bage lækre brød. Det er på ingen måde besværligt at vedligeholde surdejen, men jeg forklarer det alligevel lidt nærmere i et lille indlæg i morgen. 

Det er ikke sikkert, at din surdej er klar endnu, bare fordi min er. Det varierer fra gang til gang, hvor lang tid det tager, da både temperatur og mel (og sikkert også en masse andre ting) har betydning for surdejens udvikling. Hvis bare du går efter den rigtige farve og den rare syrlige lugt, skal du nok kunne se, hvornår din surdej er klar (: 

Så skal surdejen i brug - og mon ikke der kommer et lille brød-indlæg inden længe? (:

/Luise

Surdej - dag 8

Nu tror jeg, at vi snart er ved at være der. Lige som i går er der også godt gang i surdejen i dag, og den dufter stadig dejligt. Nu begynder jeg så småt at drømme om friskbagt surdejsbrød - der er ikke lang tid endnu. Så er spørgsmålet bare, om det skal være gulerodsboller à la Emmerys, speltboller med græskarkerner, groft ølandshvedebrød eller noget helt andet. Sikke mange valgmuligheder (: 

Lad dig for resten ikke forvirre af, at jeg har skrevet om både dag 7 og dag 8 i dag. Jeg fik simpelthen bare ikke nået at poste indlægget for dag 7 i går. ​Sådan er det jo desværre, når afleveringerne kalder. 

​/Luise

Surdej - dag 7

Det var en dejlig overraskelse, der ventede mig på mit køkkenbord i morges. Min surdej er på toppen igen! Den mørke farve er forsvundet, og er blevet erstattet af en lysere mere mælket farve. Ligeledes er den grimme lugt forduftet og surdejen lugter nu bare dejligt syrligt. Jeg har lært på Meyers Bagekursus, at surdejen skal lugte så behageligt (næsten som yoghurt), at man tør smage på den - og det gør jeg nu. Jeg gjorde det faktisk på kurset, og det var på ingen måde slemt. Måske er det en meget god huskeregel til at finde ud at, om ens surdej trives. Som du kan se på billedet er der godt liv i den - masser af fine bobler (: 

​/Luise

Surdej - dag 6

​Hov, jeg fik ikke taget noget billede af surdejen i går. Men vi klarer os forhåbentligt uden. Surdejen ser egentlig stadig ud, som den gjorde på dag 4. Jeg synes stadig, at lugten er lidt ubehagelig, men som en læser skrev forleden, mildnes den, når jeg får rørt i surdejen. Det er som om, at det er det øverste skummende lag, der lugter dårligt.
Jeg krydser fingre for, at det hele bliver godt igen. Jeg glæder mig sådan til et godt hjemmebagt surdejsbrød. Der burde kun være ca. fire dage endnu. Spændende. 

Surdej - dag 5

Dobbelt dag4.jpg

Som min mor siger, er det at passe en surdej næsten som at have en Tamagotchi. Man skal passe og pleje den - og personligt bliver jeg en smule afhængig af det. Jeg må indrømme, at jeg er lidt spændt, når jeg står op om morgenen i disse dage og tøffer ned i køkkenet for at se, hvordan det går med min lille surdej... Og det er endnu mere spændende, lige nu hvor jeg er lidt nervøs for, hvordan det hele går - som jeg forklarede i går. Jeg har dog fået nogle søde og beroligende kommentarer, så jeg tror på, at det hele nok skal gå, selvom surdejen lugter lidt anderledes, end mine tidligere surdejsstartere har gjort (: 

/Luise

Surdej - dag 4

DSC_6252-2.jpg

Stadig fine bobler i min surdejs overflade. Som du kan se på billedet, skiller surdejen, når den har stået natten over - og det er helt fint. Jeg ville dog gerne have, at væsken var lidt klarere og lysere, end den er nu - som du kan se, er den uklar og brunlig. Jeg håber dog ikke, at det betyder noget - der er jo mange dage endnu.

Min surdej lugter efterhånden ret syrligt, men jeg er lidt usikker på, om det er syrligt på den rigtige måde. Surdejen skal gerne lugte dejligt surt som yoghurt eller øl, men jeg synes måske, at min har et strejf af noget mindre behageligt syrligt. Nu må vi se. 

Jeg er for resten en del af det nye blogmagasin Blogmag, som er gået i luften i dag. ​Jeg tror, at det kan blive en rigtig spændende side, så læg vejen forbi den, og følg med!

Surdej - dag 3

Sikke en dejlig overraskelse at stå op til en kraftigt boblende surdej i dag. Så var det jo nok ikke ren indbildning, da jeg mente, at den boblede i går. Den lugter stadig mildt og dejligt af mel - måske lidt syrligere end før. 

Et tille godt tip er at tørre glassets sider, hver gang du har rørt i surdejen. Så undgår du, at surdejen sidder og tørrer ind på kanterne. På længere sigt bliver det svært at tørre den størknede surdej af - og du risikerer sågar, at den begynder at mugne. 

Surdej - dag 2

Anden dag med surdej. Det vigtigste i dag er at starte en god rytme.  Det er nemlig vigtigt at røre grundigt i surdejen hver dag, så den ikke rådner i bunden. Jeg synes let, man glemmer at gøre det - og sker det, går det nok også - men prøv huske det alligevel. Det tager kun et halvt minut, og hvis du findet et fast tidspunkt - eksempelvis hver aften, inden du går i seng - er det måske nemmere at huske.

Overraskende nok synes jeg, at jeg allerede kan ane små bobler i surdejens overflade. Den lugter dog stadig mildt og dejligt af mel.

Surdej - dag 1 (opskrift)

Surdejen i gang. Jeg har blandet starteren sammen og hældt den over i mit fine nye ”surdejs-glas”. Jeg tænkte, at det var passende med et lidt pænere glas end min sædvanlige plasticbeholder. Jeg regner jo med, at det her er starten på et længerevarende surdejs-forhold (:

Surdej:

  • 3 dl vand
  • 85 g hvedemel
  • 40 g rugmel
  • 40 g grahamsmel

Jeg har taget udgangspunkt i Claus Meyers opskrift, men da jeg ikke har brug for 9 dl surdej, og da jeg gerne vil have en surdej, der er lidt tykkere end hans, har jeg ændret lidt på mængder og forhold. Jeg har rørt ovenstående mængder vand og mel sammen,  til alle klumper var væk. Surdejsstarteren skal have konsistens nogenlunde som en tynd pandekagedej, og den skal opbevares ved stuetemperatur i en delvist lukket beholder, der tillader dejen at ånde.
Nu er det bare om at væbne sig med tålmodighed. 10 dage endnu, siger Meyer.

... Som den opmærksomme læser måske kan se på det genbrugte billede, har jeg  snydt lidt, da jeg allerede satte min surdej over i går. Det er lidt nemmere at nå at få indlæggene ud, når jeg har en dags "forspring" (:

/Luise

Skal vi starte en surdej sammen? - skridt for skridt

Jeg har haft en boblende surdej stående på mit køkkenbord i lang tid efterhånden. Det er ikke altid, jeg er lige flittig til at få den brugt, men når jeg endelig gør, er det svært at stoppe igen. Sådan har jeg mine surdejs-perioder.

Jeg plejer at sige, at hvis jeg skulle leve af én ting, skulle det være friskbagt brød – og jeg tror, at det passer. I min verden findes der ikke så meget, der kan konkurrere med duften at friskbagt brød og fornemmelsen af at bide i en dampende varm, fugtig skive brød smurt med et godt lag smeltende smør.

Hvis du også er glad for friskbagt, luftigt brød med en dyb smag og store lufthuller, så har du måske også overvejet at starte din egen surdej? Mange af os har vel efterhånden hørt om, hvilke underværker, surdej kan gøre for vores brød. Og jeg må sige, at jeg ikke er blevet skuffet.

I starten syntes jeg, at det var lidt svært - og måske også lidt uoverskueligt - at starte min surdej op (og det gik da også galt et par gange). Nu er det dog efterhånden lykkedes for mig flere gange at starte en god surdej. I starten savnede jeg lidt vejledning, og da jeg formentlig ikke er den eneste, der har haft det på den måde, har jeg besluttet at lave en lille surdejs-guide til alle andre brødglade sjæle. 

Så skal vi ikke starte en surdej sammen? Jeg starter i morgen, og hvis du vil være med, er det eneste, du skal bruge, vand, hvedemel, grahamsmel og rugmel. Vi tager det skridt for skridt; én dag ad gangen, og om ca. 10 dage sidder vi forhåbentlig med en dejlig, boblende surdej, så vi kan bage lækre boller og brød. 

Nedenfor er en lille smagsprøve på, hvad min surdej har været med til at trylle frem (: 

Jeg glæder mig!

/Luise

DSC_0709.jpg
DSC_8430-2.jpg

Små tærter med cheesecakebund, hindbærcrème, mørk chokolade og karamelliserede hasselnødder

I forrige indlæg skrev jeg om de fine små tærter med cheesecakebund, citroncrème og hindbær. Her kommer så endnu en opskrift for alle os, der er vilde den gode digestive-bund. Forleden lavede jeg nemlig en mindre stak af de lækre, sprøde kiksebunde, og som nævnt endte nogle ud med citroncrème og hindbær. De resterende besluttede jeg mig for at færdiggøre i den bedste hindbær-stil, og jeg fyldte dem derfor med hindbærcrème, som jeg toppede med friske hindbær og knasende, karamelliserede hasselnødder.

Jeg synes nogle gange, at det kan være svært at finde kager, der er lækre og simple, samtidig med at de er "fine" nok til at blive serveret som dessert. Den her opskrift giver dog et ret godt bud på netop sådan en kage. Bunden er meget simpel at lave, omend det tager lidt tid. Til gengæld kan både den og de karamelliserede hasselnødder laves på forhånd, og så er det pludselig ret overskueligt at få kagerne på bordet. Så tærterne er nemme at lave - og de smager godt.... Hindbær, chokolade og hasselnødder har vel altid været en fornuftig kombination, ikke?

Fortsættes -->

Små tærter med cheesecakebund, hindbærcrème, mørk chokolade og karamelliserede hasselnødder (6 stk)

Kiksebunde

Følg opskiriften på kiksenbunde i små tærter med cheesecakebund, citroncrème og hindbær.

Karamelliserede hasselnødder

  • 40 g hasselnødder
  • 40 g sukker

Bag hasselnødderne i 10 min ved 175 grader. Hæld de bagte nødder over på et viskestykke, form det som en bylt, og kør bylten/nødderne rundt i hånden, til nødderne er afskallede. Smelt sukkeret til en lysebrun karamel på en pande, og vend nødderne i karamellen. Hæld nøddekaramellen over på det stykke bagepapir (sørg for at underlaget kan tåle varmen), og lad den størkne. Hak den kolde nødekaramel groft. 

Hindbærcrème

  • 200 g frosne hindbær
  • 4 tsk flormelis
  • 1 tsk vaniljesukker
  • 5 spsk græsk yoghurt
  • 2 dl piskefløde

Kog hindbærrene i 1-2 min. Lad dem herefter dryppe af og køle af i en si. Bland de kolde hindbær med flormelis og vaniljesukker. Pisk fløden til en lind flødeskum, og vend nænsomt hindbær og yoghurt i flødeskummet. 

Inden servering: Fordel hindbærcrèmen på kiksebundene, pynt med hindbær og karamelliserede hasselnødder. 

Velbekomme!

/Luise

Fastelavnsboller med marcipanremonce og mørk chokolade

Nu er det snart fastelavn, og det skal da fejres. Jeg er efterhånden lidt for gammel til at klæde mig ud og rasle ved dørene, men man bliver vist aldrig for gammel til fastelavnsboller - heldigvis. Jeg har faktisk ikke helt styr på, hvornår det præcist er fastelavn, men nu hvor fastelavnsbollerne efterhånden er i de fleste bagervinduer, må tiden være ved at være inde. For det meste er der kagecreme i fastelavnsboller, men den her version er med (masser af) marcipanremonce i stedet. Jeg synes, at det fungerer godt med lidt mørk chokolade, der smelter fint på toppen af remoncen. Uanset hvor glad jeg er for marcipanremonce (jeg er meget glad), må jeg nemlig indrømme, at det har godt af et lille og mindre sødt modspil. 

Fastelavnsboller med marcipanremonce og mørk chokolade (12 stk)

Dej

  • 1½ dl mælk, lillefingervarm
  • 25 g gær
  • ½ tsk kardemomme
  • 1 æg
  • 1 spsk sukker
  • Et nip salt
  • Ca. 350 g mel
  • 100 g smør, blødt

Opløs gæren i den lunkne mælk. Tilsæt kardemomme, æg, sukker og salt. Tilsæt så melet, og rør, til dejen er fast. Put smøret i dejen, og ælt grundigt, til dejen er blød og smidig (5-10 min). Dejen bliver meget blød og lidt smattet, når det bløde smør kommer i, men den skal nok samle sig, når den bliver æltet. Dæk skålen med et fugtigt viskestykke, og lad dejen hæve lunt i ca. 1 time. 

Marcipanremonce (...i rigelige mængder. Du kan sagtens skære lidt ned på mængden uden at ende med en kedelig fastelavnsbolle)

  • 150 g marcipan
  • 150 g sukker
  • 150 g smør, blødt

Rør marcipan, sukker og smør, til det lige akkurat er en ensartet masse. Rør endelig ikke mere end det, da du så risikerer, at remoncen skiller under bagning.

Det sidste...

  • 50 g mørk chokolade (gerne 70 %)
  • Lige dele flormelis og kakao til glasur (4 spsk af hver giver glasur til 12 boller)

Drys lidt mel på dit køkkenbord, og rul dejen tyndt ud (ca 5 mm) til et rektangel. Del dejen i 12 firkanter, og læg et stykke mørk chokolade og en klat remonce på midten af hvert dejstykke. Fold hjørnerne ind mod hinanden, og klem dejsiderne godt sammen, så remoncen ikke kan løbe ud. Fold lukningerne ind, så boller bliver fin og rund, og læg den herefter med lukningen nedad på en bageplade. Form resten af bollerne på samme måde, og lad dem hæve lunt i 20 min under et fugtigt viskestykke. Bag bollerne ved 200 grader i ca. 12 min - eller til de er gyldne og gennembagte. Lad dem køle lidt på en bagerist, mens du laver glasuren. Hvis du bruger lige dele kakao og flormelis, får glasuren en dejlig smag af kakao. Put glasur på de lune boller og nyd dem med en kop dejlig varm kakao. 

Jeg vil anbefale, at du kun laver glasur til de boller, du regner med at spise med det samme (eller inden for samme dag). Ellers risikerer du nemlig, at glasuren gør bollerne våde. Derudover er det smart at fryse de boller ned, du ikke regner med at spise med det samme. Jeg vil nemlig tro, at disse boller - som de fleste andre søde, smørfyldte gærboller - relativt hurtigt bliver lidt tørre. Jeg frøs mine ned, mens de stadig var lune - så er de nemlig som friskbagte, når jeg tør dem op igen. Hvis du alligevel har et par stykker liggende på køkkenbordet, kan du altid give dem en lille tur på brødristeren - det gør altid meget godt. Dog vil jeg sige, at jeg også spiste en kold bolle på andendagen, og den var på ingen måde tør (: 

God fornøjelse - og glædelig fastelavn!

/Luise

Små tærter med cheesecakebund, citroncrème og hindbær

Jeg har det lille problem, at jeg elsker bunden på cheesecakes. Den der søde, lidt salte, dejligt smørfyldte, sprøde kiksebund. Umiddelbart lyder det jo ikke så slemt, men når jeg nu fortæller dig, at jeg ikke er vild med fyldet i en cheesecake, kan du nok godt se mit problem. Man kan jo sjældent slippe af sted med kun at spise bunden. Men heldigvis findes der en løsning på ethvert problem - og denne burde være ligetil. Der er jo ingen, der har sagt, at en kiksebund kun må serveres i selskab med sin trofaste cheesecake-makker, så lad os da introducere den for et par nye venner. Jeg, som er så glad for citron, tog mig den frihed at fylde kiksebunden med en citroncrème lavet på mascarpone og herefter toppe den med hindbær. Kiksenbunden er i sig selv ret sød, så det klæder den godt med et syrligt modspil fra citron og hindbær (og lidt yoghurt i citroncrèmen) samt et tyndt lag af mørk chokolade.

Kiksebundene kan sagtens bages en dag i forvejen, og citroncrèmen kan med en hurtig hånd laves på 5 minutter. Så går det pludselig ret hurtigt at få tærterne på bordet.

Små tærter med cheesecakebund, citroncrème og hindbær (6 tærter)

Bundene

  • 175 g digestive kiks
  • 50 g hassennødder
  • 100 g smør, smeltet
  • 50 g mørk chokolade (gerne 70 %), smeltet

Bag hasselnødderne 10 min ved 175 grader. Hæld de bagte nødder over på et viskestykke, form det som en bylt, og kør bylten/nødderne rundt i hånden, til nødderne er afskallede. Blend dem fint, og blend herefter også kiksene fint. Bland de blendede nødder og kiks, og rør det smeltede smør i. Smør seks små tærteforme, fordel kikseblandingen i et tykt lag i dem, og tryk dejen grundigt sammen i formen. Du vil gerne have bundene tykke nok, til at de ikke går i stykker, når du fjerner dem fra formene. Bag tærtebundene i ca. 12-14 min. ved 160 grader varmluft. Når de er gyldne, tager du dem ud af ovnen og lader dem køle af. Fjern forsigtigt bundene fra formene og overtræk dem med smeltet mørk chokolade. Lad det størkne. 

Mascarponecrème med citron

  • 125 g mascarpone
  • 5 spsk creme fraiche (jeg bruger 18 %)
  • 5 spsk græsk yoghurt
  • ½-¾ tsk vaniljesukker
  • Skallen af en 1 citron
  • Et skvæt citronsaft

Rør alle ingredienserne sammen - hold lidt igen med citronen. Smag til med citronskal, citronsaft og vaniljesukker. Det er en smagssag, hvor syrlig cremen skal være, men husk, at bundene er ret søde, så et syrligt modspil kan være godt. 

Anretning

  • Friske hindbær
  • Finrevet citronskal

Fordel citroncrèmen på tærtebundene, og pynt med friske hindbær og finrevet citronskal. 

Velbekomme!

Lékué Decopen

DSC_0856.jpg

Min køkkenskuffe er lige blevet ét køkkenredskab rigere: Lékué Decopen. Navnet "Decopen" lyder meget fancy men det dækker egentlig bare over en lille "sprøjtepose" lavet af silikone. Men okay, det er vel egentlig også meget fancy, når det kommer til stykket. Jeg har i et stykke haft et godt øje til Lékués små smarte "sprøjteposer", men jeg har aldrig fået købt mig en. Men alt godt kommer til den, der venter - er det ikke det man siger? Jeg var nemlig så heldig, at www.kitchenone.dk forleden tilbød mig at teste Lékué Decopen.

Så nu har jeg en Decopen, og jeg er allerede glad for den. Jeg har flere gange stået og fumlet med de klassiske sprøjteposer, og det har sjældent været en fornøjelse. Så godt som hver gang er en tredjedel af cremen (eller hvad der nu har været i posen) endt hvor det skulle, en anden tredjedel ud over mine hænder og arme, og den sidste tredjedel op og ned ad posens sider. Ikke just en succes, kan du nok høre. Det er sikkert bare et spørgsmål om træning, men jeg laver desværre ikke nok flødeboller og flødeskumskager til at blive bedste venner med min sprøjtepose. I stedet har jeg fået min Decopen, og vi er allerede blevet ganske gode venner. Den er nemlig noget nemmere at bruge. Dens store låg gør det let at fylde og tømme den samt at skrabe fyldet mod mundstykket undervejs. Derudover er den nem at gøre ren, da den kan gå direkte i opvaskemaskinen. Sidst men ikke mindst ligger den godt i hånden, hvilket gør den let at styre. Jeg har blandt andet brugt min Decopen til at overtrække små tærtebunde med chokolade   og til at tegne sirlige chokolademønstre (ja, der er søde og chokoladefyldte indlæg i sigte), og til begge dele var den god at have. Chokoladeovertrækningen kunne jeg nok godt have klaret uden, men jeg er ret sikker på, at chokolademønstrene havde været noget mere besværlige uden Decopen'en. Decopen'en kunne gå i mikroovnen, så jeg smeltede chokoladen direkte i den og sparede således lidt opvask. Smart. Decopen'en kommer med fire forskellige mundstykker, hvilket gør den ret anvendelig i flere sammenhænge. Jeg regner eksempelvis allerede med at bruge den med pensel-mundstykket næste gang jeg skal pensle boller eller småkager. De små mudstykker er oplagte til at dekorere tallerkener, salater, kager og hvad man ellers kan finde på at dekorere. 

Jeg er altså meget glad for min Decopen, men jeg tænker allerede, at det også kunne være smart at have en Lékué Decomax. Decomax'en fungerer på fuldstændigt samme måde som Decopen'en, den er bare noget større. Jeg tænker, at den ville være god til at lægge icing på cupcakes, dekorere flødeskumskager eller lave fine klatter af lækker mayo ved siden af den hjemmelavede burger. Decopen'en er god til de mindre dekorationer, men hvis man leder efter et alternativ til den store sprøjtepose, skal man nok kigge nærmere på Decomax'en i stedet.

Jeg er dog meget glad for min lille Decopen. Den er jo  let at bruge, styre, fylde og gøre ren - og så er den en god undskyldning for at give den gas med de kreative udskejelser (:

Tak til KitchenOne.dk! 

/Luise

DSC_0851-2.jpg
DSC_6268.jpg

Røget laks med limemarineret fennikel

DSC_0750.jpg
DSC_0742.jpg
DSC_0765.jpg

Det her er faktisk min fars påhit. Han er en stor fan af fennikel, og jeg er en stor fan af laks, og da begge dele går godt med citrus, er den her ret pludselig oplagt. Fenniklen fungerer godt smagsmæssigt, men den giver også et dejligt sprødt modspil til den bløde laks. Fennikel er faktisk en ganske anvendelig grøntsag - og en ganske undervurderet en af slagsen. Hvis ikke du allerede har taget fenniklen til dig, kan du jo overveje, at give den en chance. Den har en karakteristisk let lakridsagtig smag, og så er den  utroligt dekorativ. Den fungerer derudover og godt både i salater og på grillen, men det må vi tage en anden gang (: 

Det er altid dejligt med en god forret, der er hurtig og nem at lave, og til det formål er den her ret oplagt. Det er simpelthen bare om at snitte og marinere fenniklerne, skylle salaten og så ellers at anrette. Vi bruger for det meste den almindelige koldrøgede laks fra køledisken i supermarkedet, men indimellem, når det skal være ekstralækkert, kan vi finde på at bruge supermarkedets koldrøgede "laksemørbrad" (som på billedet) eller den lækre fra disken hos fiskhandleren.

Som du måske har bemærket, har jeg for resten fået nyt design her på bloggen. Jeg har længe gået og drømt om større billeder, og nu måtte tiden være inde. Jeg håber, at du kan lide det nye design og de større billeder. Hvis du har nogen forslag til forbedringer, vil jeg hellere end gerne høre fra dig  (: 

Røget laks med limemarineret fennikel (Forret til ca. 6 personer)

  • 1 stor fennikel
  • 1-1½ spsk limesaft (½-1 lime)
  • 1 tsk olivenolie
  • Salt
  • Vårsalat
  • 1-2  stykker koldrøget laks per person

Skyl fenniklen og skræl det yderste grove lag af med en kartoffelskræller. Snit fenniklen i tynde skiver, og vend den med olivenoile, limesaft og salt. Lad gerne fenniklen trække i et par timer. Skyl salaten, fordel den på tallerkenerne, læg fenniklen ovenpå, og top med den røgede laks. Giv evt. et drys friskkværnet peber, og nyd ellers en let og lækker forret. 

Du kan selvfølgelig også spise retten som frokost, og den kan ligesåvel anrettes på fade som på individuelle tallerkener. 

God fornøjelse! 

/Luise

DSC_0726.jpg
DSC_0729.jpg
DSC_0735.jpg
DSC_0817.jpg
DSC_0751.jpg

Madoplevelser 2012

Madoplevelser 2012

År 2012 har budt på mange spændende oplevelser og masser af god mad. Jeg har her samlet et lille udpluk af nogle af de bedste, sjoveste, hyggeligste, mest anderledes, velsmagende og inspirerende madoplevelser jeg har haft i det forgangne år. Som I måske har bemærket, har jeg skiftet til et nyt layout her på bloggen. Det skulle gerne give mulighed for større billeder, men jeg har  desværre endnu ikke fundet ud af at lave overskrifter eller skrive tekst mellem billederne. Det kan jo passende være mit nytårsforsæt at finde en god løsning på det - snarest (: 
Indtil videre må vi klare os med en lille liste af billedforklaringer (: 

  • Crumble & Flake Patisserie, Seattle, WA, USA. Salted Peanut Butter Cookie og Coffee Cheweo. Nogle af de bedste cookies, jeg nogensinde har smagt. Jeg nåede vist forbi deres lille biks tre gange i løbet af min ferie. Der er lang kø, så kom tidligt - bageriet lukker, når der er udsolgt… det er tidligere, end man tror!  
  • Skillet Diner, Capitol Hill, Seattle, WA, USA. Hyggelig, lækker og moderne diner med kø langt ud på gaden og masser af glade gæster. Jeg har aldrig fået så stor en kanelsnegl - og så endda lige fra ovnen. Sneglen har haft en diameter på mindst15 cm. Det er stort. The Little Rob - to pandekager med spejleæg og american cheese imellem - var 1000 gange lækrere, end den lyder… jeg fik den to gange……..
  • Borough Market, London, England. Flot og lækkert marked med masser af små bager-boder, ost, pølse, pies og meget andet. Masser af smagsprøver og en intern konkurrence om markedets bedste brownie - det er til fordel for kunderne, der får lov at være smagsdommere (:
  • Abu Shukri, Jerusalem, Israel. Kendt for at være et af Jerusalems bedste hummus-steder. Menukortet byder ikke på meget andet end hummus og falafel - men hvorfor også lave andet, end det man er bedst til? Stedet ligner ingenting udefra - og heller ikke indefra - men hummus og falafel, det kan de.
  • Molly Moons Homemade Ice Cream Shop, Seattle, WA, USA. Der er både traditionelle og kreative is-varianter i disken. Isen er blød, cremet og smager virkeligt lækkert. Når jeg en dag kommer tilbage,  jeg have Maple Walnut og Salted Caramel igen. 
  • Mahane Yehuda, Carmel Market (Shuk Ha’Carmel) og den muslimske del af det gamle Jerusalem, Israel. Markeder fyldt med frisk frugt, krydderurter, nødder, søde sager, friskbagt brød, varme baklava og alt hvad hjertet ellers begærer. 


Så har vi sat et fint punktum for 2012 og taget hul på 2013. 2012 har været et godt år med drøn på og en masse spændende ting at se til. Jeg har haft travlt med det ene og det andet, og jeg har derfor desværre forsømt bloggen de sidste måneder. Nu har jeg dog netop sat det sidste punktum for mange af de ting der, har optaget mig, så der er pludselig luft i kalenderen. Nu ser jeg frem til et år, der uden tvivl byder på masser af spændende oplevelser, god mad og forhåbentligt lidt mere tid til at slappe af, blogge og nyde livet (: 

Et forsinket men stort “Godt nytår” til jer (: 

/Luise 

Speltsalat med rosenkål, persille og avocado

image
image

Der er ikke meget jul over den her salat, det indrømmer jeg. Men den kan vel godt ryge under kategorien “vintermad”, kan den ikke? Kål er da ret vinterligt. Og det kan da være meget rart med lidt afveksling. Et lille sundt og grønt indslag midt i den tunge, søde, fede julemad.

Den her salat er dejligt frisk med den syrlige citron og den sprøde rosenkål. Den er hurtig at lave og smager godt. Vi spiste den som en slags forret den her gang, men tidligere har jeg haft den med til sammenskudsgilde. Den var god til begge dele, men jeg er sikker på, at den også vil være god som tilbehør til fisk eller kylling. 

Rå rosenkål kan godt have en meget skarp smag, men når den bliver snittet helt fint og blandet med den milde avocado, forsvinder skarpheden. 

Speltsalat med rosenkål, persille og avocado (tilbehør til 4 personer eller forret til 6 personer)

Salat

  • 2,5 dl (200g) perlespelt
  • 100 g rosenkål, pillet og renset (ca. 60 g efter det er snittet - da man ikke bruger det, der er tættest på bunden)
  • 1 dl grovhakket bredbladet persille
  • 1 stor avocado

Dressing

  • 1-1½ tsk finrevet citronskal (af usprøjtet citron)
  • 1½-2 spsk citronsaft
  • 3-4 spsk olivenolie
  • ¼ toppet tsk salt 

Kog speltkernerne efter anvisningen på pakken, og lade dem derefter køle helt af. Hvis du vil, kan du blande citronsaft og -skal (fra dressingen) i spelten, mens den stadig er helt varm. Den varme spelt suger citronsmagen til sig. 

Pil og rens rosenkålen ved at skære bunden af og fjerne de ydre, mørke blade. Snit rosenkålen helt fint. Skyl og hak persillen groft. Skær avocadoen i mindre stykker. Bland ingredienserne til dressingen - udelad citronskal og -saft, hvis du puttede det i den varme spelt. 

Vend den kolde spelt med rosenkål, persille, avocado og dressing. Smag den til med citron, olie og salt.  

Velbekomme! 

/Luise 

image
image

Jødekager med hjemmelavet karamel

image
image

Man kan jo ikke komme igennem december måned uden at støde ind i et par julesmåkager eller to. Hjemme hos mig laver vi pebernødder hvert år - og gerne også vaniljekranse - for det fungerer altid godt. Men man må jo indimellem prøve noget nyt, og jeg har det sidste stykke tid haft skumle planer om at lave hjemmelavet karamel af kondenseret mælk. Det slog mig så forleden, at jeg måtte kunne bruge karamellem til at twiste mit julebag på en eller anden måde - og at jødekager nok ville være en god makker.

De her jødekager fra Politikens Store Bagebog var faktisk rigtiglækre i sig selv. Men nogle gange kan småkager, efter min smag, være lidt tørre og kedelige - så hvorfor ikke klappe dem sammen om et lag cremet karamel? Jeg synes, at det var ret lækkert med den bløde karamel til de sprøde jødekager. Du kan jo se, om du er enig (: 

Jødekager med karamel (ca. 30 sammenlagte)

Opskrift fra Politikens Store Bagebog

Karamel

  • 1 dåse kondenseret mælk

Tag etiketten af dåsen. Put den lukkede dåse i en gryde med kogende vand, og kog den i 3-4 timer. Sørg for, at dåsen hele tiden er dækket af vand. Lad herefter dåsen køle af. Hvis du ikke bruger al karamellen, kan den opbevares i et lukket glas i køleskabet. Karamellen kan sagtens laves en dag eller flere i forvejen. 

Dej

  • 250 g mel
  • ¼ tsk hjortetaksalt
  • 1 tsk stødt kardemomme (eller ½ tsk hjemmestødt kardemomme)
  • 175 g smør, koldt
  • 125 g sukker
  • 1 tsk finrevet citronskal fra en usprøjtet citron
  • 1 æg

Pynt

  • 1 æg, sammenpisket
  • Finhakkede mandler
  • Kanelsukker

Sigt mel, hjortetaksalt og kardemomme sammen. Skær det kolde smør i små tern, og gnid det ind i dejen. Tilsæt sukker, citronskal og æg, og saml dejen. Pak dejen ind i plastfilm, og lad den hvile koldt, til den er fast (ikke stenhård). Tag ¼ af dejen fra, og læg resten tilbage på køl. Rul dejen tyndt ud på et let meldrysset bord. Udstik kagerne, og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Pensl dem med æg, og drys med finhakkede mandler og kanelsukker. Bag kagerne midt i ovnen i 5-8 min ved 180 grader. Tag dem ud, når kanterne har taget farve, og lad dem køle af på en bagerist. Gentag processen med resten af dejen. 

Du opbevarer bedst jødekagerne i en lufttæt beholder, så de bevarer sprødheden. Inden du skal spise dem, fordeler du et lag karamel på det antal karamel-jødekager, du vil have og derefter lægger de plain jødekager ovenpå. Hvis du opbevarer jødekagerne med karamellen i, bliver de bløde, så lav kun lidt ad gangen, så du får spist dem alle (: 

Du kan for resten sagtens fryse noget af dejen ned og gemme den til en anden gang, hvor du har lyst til friskbagte småkager. 

Glædelig december! (: 

/Luise 

image
image
DSC_0487-3.jpg

Fuldkornsrisengrød med kardemommesirup, figen, pære og ristede hasselnødder

image

Som nævnt i sidste indlæg er jeg ret begejstret for Urtekrams nye fuldkornsrisengrød. Den smager godt i sig selv, og så kan man peppe den op, med lige hvad man vil. Her har jeg forsøgt mig med tørret figen, pære, ristede hasselnødder og kardemommesirup, hvilket fungerede godt. Der er både sødme, crunch, syre og en dejlig kardemommesmag. 

Kardemommesiruppen kan du selvfølgelig også bruge til alt muligt andet. Den er helt sikkert god på eksempelvis havregrød, yoghurt og vaniljeis - og du har sikkert mange flere gode idéer selv. 

mit seneste indlæg kan du finde lidt inspiration til en anden måde at peppe fuldkornsrisengrøden op på. 

image
image
image

Fuldkornsrisengrød med kardemommesirup, figen, pære og ristede hasselnødder (2 personer)

Kardemommesirup

  • 1 spsk brun farin
  • 2 spsk almindeligt sukker
  • 5 spsk vand
  • 10 kardemommekapsler

Stød kardemommemkapslerne let i en morter, så kapslerne flækker. Rist kardemommekapslerne ved høj varme i en lille gryde, indtil de dufter. Tilsæt brun farin, sukker og vand, og bring det i kog. Kog under omrøring i ca. 15 min., til siruppen er tyknet lidt. Dryp evt. en dråbe sirup på en kold overflade for at tjekke, om konsistensen er rigtig, når siruppen har kølet af. Er den afkølede dråbe stadig for flydende, koger du siruppen lidt mere. Når siruppen er færdig, fjerner du kardemommekapslerne, hælder siruppen i en lille skål, og lader den køle af. 

Fuldkornsrisengrød

  • 4 dl fuldkorns grødris (laves af Urtekram)
  • 1,6 L mælk
  • Lidt salt
  • Pære
  • Tørrede figener
  • Hasselnødder

Bring ris og mælk i kog under konstant omrøring. Tilsæt salt, og lad grøden simre under låg ved laveste blus i ca. 75 min. Rør jævnligt, så grøden ikke brænder på. Hak hasselnødderne groft, og rist dem på en varm pande, til de dufter. Lad nødderne køle af.  Skær pære og figen i små tern, og stil dem til side. Dryp evt. appelsinsaft over pæren for at undgå, at den bliver mørk. 

Når grøden er klar, fordeler du den i skålene og drysser den med pære, figen og ristede hasselnødder. Hæld kardomommesirup over grøden, og nyd så et lidt utraditionelt julemåltid (: 

God fornøjelse og glædelig december!

/Luise